בין אם אתם מתכוונים ללכת בשיטת "עשה זאת בעצמך" או לשכור אשת מקצוע- קריאת המדריך הזה תחסוך לכם הרבה זמן וכסף ואולי תעשה לכם קצת סדר בעניינים.
לעשות לבד או לשכור אשת מקצוע?
אפשר לעשות דף נחיתה או אתר לבד. היום עם כל הפלטפורמות המתקדמות זה טכנית זה לא מאוד קשה. יש המון פלטפורמות שנותנות לכם חופש לעשות את זה, ככה שאם אתם סומכים על עצמכם, קצת מבינים טכנית דברים או שיש לכם בסיס כלשהו- אפשר פשוט ללכת על זה. אם אתם בוחרים בדרך הזאת ואתם לא מעצבים גרפיים אני ממליצה לכם על שימוש בטמפלט. הכי טוב למצוא טמפלט מוצלח וממש להישען עליו, לא לנסות להמציא את הגלגל. אנשים עם המון נסיון בנו את הטמפלטים האלה ובלי נסיון ורקע בעניין כנראה רק תזיקו ולא תשפרו. אם אתם רואים שהטמפלטים הקיימים ממש לא קרובים למה שאתם רוצים- אל דאגה! שמרו לכם תיקייה עם כל אלה ש"כמעט", תכתבו מה טוב ומה פחות טוב בכל טמפלט ועם זה פנו לאנשי המקצוע. מובטחת לכם חוויה מעולה ותקשורת טובה יותר לכולם. עצה שנייה לאלה שטסים סולו היא כן להשקיע בכמה שעות ייעוץ ממומחה. זה יותר זול מאשר בניית אתר או דף נחיתה ויתן לכם הבנה של מה עובד ומה לא.
*חשוב לזכור*- לוודא רספוניסיביות. הכוונה היא שהאתר צריך להיראות טוב בדסקטופ, במובייל וגם בטאבלט.
וורדפרס, וויקס, או אולי משהו אחר?
כדאי להבין מה היתרונות והחסרונות בכל פלטפורמה.
בכתבה הזאת אני מתמקדת בוויקס אל מול וורדפרס עם תוסף אלמנטור כי לדעתי הן שתי הפלטפורמות שרלוונטיות לרוב מי שצריך אתר. בהזדמנות אחרת ארחיב על אתרים ייחודיים שדורשים עבודה עם צוות פיתוח ועל פלטפורמות אחרות בשוק.
WIX וויקס
אם אתם בוחרים בוויקס ממש ממליצה לשלם על מנוי שמאפשר לחבר דומיין ולהיפטר מהפרסמות. זה נראה הרבה יותר רציני וגם חשוב לקידום ממומן ואורגני. החבילה הזאת מגיעה עם דומיין כחלק מהתשלום.
היתרונות בוויקס:
- אין הרבה עלויות נלוות
- קלה מאוד לתפעול גם אם אתם לא מבינים כלום באתרים
- הכל במקום אחד
- טמפלטים מעולים בחינם
- גירסה בסיסית בחינם
החסרונות בוויקס:
- באגים- ברגע שמשנים דברים בטמפלטים או משחקים איתו יותר מדי מתחילים לצוץ הבאגים, ויש הרבה מהם
- קוד סגור- זה אומר שאם אתם רוצים לשפר דברים באופן מתקדם יותר אין למתכנת שום גישה לקוד של האתר. זה גם מקשה על ההעברה של האתר לפלטפורמה אחרת בעתיד במידה ותרצו להתנתק מוויקס
- לא קל לקדם אתרי וויקס. זה לא אומר שאי אפשר, אבל הקידום האורגני שלהם לצערי עדיין פחות טוב משל המתחרים.
- האתרים בוויקס נוטים להיות כבדים יותר ולהיות מורכבים לטעינה. יכול להיות שזאת אחת הסיבות לכך שיותר קשה לקדם אותם.
- אתם קהל שבוי- אם וויקס מחליטים להעלות מחירים אתם בבעיה. זה לא שאתם יכולים להעביר את האתר למקום אחר ולשמור על אפשרויות העריכה.
- יש המון מגבלות בוויקס על מצב עריכת מובייל. אני מצאתי את זה מאוד מבאס שאי אפשר להגדיר מצבים מיוחדים רק למובייל. העיקרון המנחה בוויקס הוא שבמובייל אפשר רק להסתיר דברים מהאתר ואי אפשר להוסיף שם דברים ייחודיים. למשל, אם גלריה מסויימת נראית מצויין בדסקטופ אבל לא עובדת יפה במובייל אני בבעיה. אי אפשר שבמובייל הסידור יהיה שונה לחלוטין. האמת היא, שמכל הסיבות שציינתי קודם זאת הייתה הסיבה שבגללה בסופו של דבר עזבתי את וויקס וחיפשתי פלטפורה אחרת.
וורדפרס עם תוסף אלמנטור
34% מהאתרים בעולם יושבים על וורדפרס. זה כשלעצמו אומר הרבה. יש יתרון ענקי בבחירה במערכת כל כך פופולארית וותיקה. עם זאת, פנייה לוורדפרס היא למיטיבי לכת. לדעתי מאוד קשה להקים אתר וורדפרס מאפס אם אין לכם בכלל נסיון בעניין. למרות שאלמנטור הוא תוסף שהופך את אתרי וורדפרס לניתנים לעיצוב ללא מתכנת בדומה לוויקס, בניית התשתית של האתר דורשת יותר הבנה. אם אתם בוחרים לבנות סולו באפשרות הזאת ההמלצה שלי היא לשלם למישהו שיבנה לכם את התשתית לאתר, יתקין את כל התוספים וידריך אתכם
במערכת ההפעלה לפני. או אם אתם אוטודידקטיים אפשר לחקור על זה באופן עצמאי, כי כל המידע ברשת.
עם זאת, אל תחששו מוורדפרס- כי ברגע שיש לכם אתר מתפקד מאוד קל לנהל אותה ויש המון מדריכים און ליין לכל בעייה שתיתקלו בה.
אם בחרתם בוורדפרס תשלומים נלווים יהיו:
- שרת אחסון לאתר (בערך 15 $ לחודש), לא מומלץ לחסוך פה. לכו לשרת אתרים אמין, שמספק קידומת HTTPS מאובטחת לאתר כחלק מהשירות. אישית אני משתמשת בשירותי UPRESS אחרי הרבה המלצות. במידה ולקוחות מגיעים ללא שום תשתית וצריכים גם אחסון אני אמליץ להם לאחסן את האתר שלהם שם דרכי במחיר מוזל לשנה.
- תשלום על דומיין (תלוי בשם דומיין, עלות משתנה. לדומיינים רגילים משהו כמו 200 ש"ח לשנה. ממליצה לקנות רשיון לדומיין לשנתיים לפחות, שלא תצטרכו לדאוג לזה.
- תשלומים על תוספים חיוניים לאתר- למשל אלמנטור פרו. מאוד מאוד מומלץ.
כחלק מחבילת עיצוב האתר אני מעניקה ללקוחות שלי במתנה מנוי לאלמנטור פרו לשנה. זה אומר שהם יכולים להמשיך ולבנות עמודים באתר לחלוטין בעצמם אם הם רוצים (למשל עמודי מבצעים או עמודי נחיתה), בלי להצטרך להכיר בכלל קוד.
הייתרונות בוורדפרס:
- פלטפורמת האתרים הכי פופולארית בעולם.
- קוד פתוח לחלוטין. זה לא רק אומר שמתכנתים יכולים להוסיף לאתר שלכם כל דבר שהוא, אלא גם שיש הרבה תוספים שהקהילה בונה ויכולים לשפר לכם את האתר בהרבה אופנים, והרבה מהם חינמיים.
- הרבה יותר פשוט לבנות אתרים קלים שנטענים הייטב.
ולכן גם הרבה יותר פשוט לקדם את האתרים באופן ממומן וגם באופן אורגני. - תוסף אלמנטור מאפשר לכם לבנות אתרים בלי להכיר קוד באופן דומה למה שוויקס מאפשרים.
- חופש מוחלט לעיצוב רספונסיבי- אפשר להתאים כל חלק באתר ככה שישב מושלם גם במובייל וגם בדסקטופ.
החסרונות בוורדפרס:
- למי שלא מכיר כלום קשה להתחיל. יש הרבה דברים שצריך להכיר שמונעים ממי שמחוץ לתחום פשוט לצלול פנימה בלי שום ידע מקדים.
- יש יותר עלויות נלוות והן משתנות מאדם לאדם ומעסק לעסק.
- למרות שוורדפרס היא קוד פתוח היא לא יכולה לעשות כל דבר שהוא. אם רוצים אתר מאוד ייחודי ויחיד במינו לא כדאי שהפלטפורמה תהיה מה שמגביל אתכם.
- קוד פתוח מגיע גם עם הסכנות שלו- תוספים מפוקפקים והאקרים יכולים להזיק לאתר שלכם. פה נכנסת החשיבות של שרת אחסון מוצלח שיגבה את התוכן של האתר שלכם באופן תדיר ויתן לכם תמיכה מלאה במידה ויש צרות.
ומה עם משהו אחר?
יש עוד הרבה פלטפורמות אחרות שיאפשרו לכם לבנות אתרים. קצרה היריעה פה לספר על כולן, אבל אם שמעתם על פלטפורמה מעניינת ותרצו שאחקור אותה מוזמנים לכתוב לי בתגובות. אציין את webflow כאלטרנטיבה מעניינת לוורדפרס למי שרוצה קצת יותר קוד וקצת יותר חופש.
ועכשיו שיעורי בית- אתם צריכים להבין מה אמור להיות באתר שלכם
תכינו את התוכן מראש! אל תתנו למעצב/ מתכתנתת/ יועץ לכתוב עבורכם או להתחיל להבין מה צריך להיות באתר או בדף נחיתה בשבילכם.
אבל איך יודעים מה צריך להיות במבנה האתר בכלל? קודם כל הולכים למתחרים ולומדים מהם.
ובאופן כללי יש כמה דברים בסיסיים שיהיה ברוב אתרי התדמית:
- כותרת ברורה של שם העסק ושם העוסק (חשוב גם למנועי חיפוש)
- שירותים שהעסק נותן (יכול להיות עם מחירון)
- אודות
- תמונות/ סירטונים/ חומרים גרפיים אחרים שישמשו כחומר גלם באתר
- המלצות/ לקוחות/ סיבה להאמין
- צרו קשר או קריאה לפעולה אחרת (CTA)
- הרשמה לניוזלטר (לפעמים)
- קישורים חיצוניים, למשל לרשתות החברתיות
תעשו את הרשימה ותראו מה חסר. אין לכם תמונה טובה שלכם וזה עומד לתקוע את האתר? תקבעו קודם יום צילומים עם צלם. אתם לא יודעם מה לכתוב? קחו יועץ/ אחות/ חברה/ קופירייטר ותכתבו את הדברים לפני. לא לשכוח לעשות להם הגהה.
אם אתם רוצים שמי שמעצב את האתר יכין לכם את זה קחו בחשבון שזה יעלה יותר ולא בהכרח יצא כמו שאתם רוצים. עם זאת, מומלץ להתייעץ עם מי שבונה לכם את האתר אחרי שכבר עשיתם את כל התהליך, כנראה יהיו להם תובנות טובות.
קצת על חומרים גרפיים לאתר
אתר לא יכול להיראות ממש טוב בלי חומרים גרפים טובים. אז או שתשיגו צילומים ממש טובים או שתסגרו עם מעצב האתר כמות מסויימת של תמונות סטוק. אפשר גם להשקיע ולהשתמש באיורים ייחודיים שיתנו לכם טאץ' אישי ומותאם במיוחד לכם. אצלי בסטודיו ניתן לרכוש חבילת איורים ווקטוריים ייחודיים לפי הזמנה למי שרוצה לשבור את התבנית הרגילה.
איך בוחרים מי יעצב לי אתר?
קחו 2-4 הצעות מחיר. לא ממליצה לקחת יותר כי באיזשהו שלב זה רק מבלבל. חשוב לוודא ולהשוות מה יש בעצם בהצעת המחיר, כי השטן בפרטים הקטנים. אולי המחיר בשורה התחתונה יכול להיות נמוך יותר בהצעה אחת אבל הוא לא בהכרח מכיל את כל מה שאתם צריכים. ובצד השני- הצעת מחיר מאוד מפורטת מציעה לכם הרבה יותר ממה שאתם צריכים אפשר להתמקח על הבסיס הזה. לבקש הורדה של סעיפים ובתמורה לקבל הנחה או החלפה במשהו אחר שאתם צריכים יותר.
חשוב לוודא האם הצעת המחיר כוללת רק את אפיון ועיצוב האתר או גם את הבנייה שלו. עיצוב טוב זה מעולה, אבל בלי יישום בפועל לא יהיה לכם אתר.
עוד דבר חשוב כשאתם באים לבחור אשת מקצוע זה להביט בתיק העבודות. תראו מה הסגנון שלה, מה האווירה שיש שם. זה בסדר לבקש ממעצבים המלצות מלקוחות קודמים.
ותזכרו שאנשי המקצוע צריכים להנות מלעבוד אתכם כמו שאתם צריכים להנות מלעבוד איתם.
תשמרו קצת תקציב לקידום
הידד! יש לכם אתר. אבל רגע, כדאי לשפר SEO , לקדם בגוגל או ברשתות חברתיות, אולי לשלם לכותבי תוכן לכמה פוסטים בבלוג. אם חלק מהתקציב יישאר ליום שאחרי תוכלו להנות מהאתר שלכם הרבה יותר ולא להרגיש שהוא קישוט קיר נחמד.
עיצוב האתר שלכם הוא הרפתקה וצעד משמעותי והכרחי לכל עסק ומיזם. מוזמנים לכתוב לי פה ואשלח לכם הצעת מחיר לאתר שלכם One Pager.